ETICS – EXTERNAL THERMAL INSULATION COMPOSITE SYSTEM

Топло и звукоизолация на външни стени, пожарната безопасност и външна изолация и декорация с довършителни продукти Thermostone®.

A. EPS (EXPANDED POLYSTYRENE)

B. ROCK WOOL

Система SATE

 ETICS

  • 1. Обиколен профил гнездо / започвайки борда
  • 2. Лепило за хоросан
  • 3. Полистирол изолационен панел
  • 4. Анкерни плочи с механично фиксиране
  • 5. Хоросан за вграждането на мрежа за армиране
  • 6. Армировъчна мрежа
  • 7. Циментово лепило
  • 8. Двоен слой циментово лепило
  • 9. Продукти Thermostone
  • 10. Поставяне на фуга
ETICS система

1. Подготовка на основата

Преди полагането на топлоизолацията основата трябва да се почисти от прах и изравни. Всяка неравност намалява контактната повърхност между изолиращия материал и основата, което влошава характеристиките на системата и може да доведе до по-ранното й разрушаване. Тя трябва да бъде суха и без влага.

2. Цокълни профили

Долният ръб на топлоизолацията трябва да се ограничи от цокълни профили. Това помага за фиксиране и изравняване на топлоизолационни панели, както и осигурява защита срещу влага. Те се закрепват хоризонтално и служат като основа за полаганите по-късно топлоизолационни плоскости.

3. Нанасяне на лепило

Лепиният разтвор се полага по периферията на плоскостта и три ивици в средата. Разтворът се нанася с маламашка.

4. Монтаж на изолацията

Плочата се монтира веднага към стената и се притиска с леки потупвания с маламашката. Може да се притискат и с ръка. Добре е да се подреждат при лепенето в шахматен ред, за да се избегне съвпадението на вертикалните фуги.

5. Укпреване на ъгли

Поставете укрепващи PVC ъглови профили.

6. Лепило върху изолационния материал

Полагане на лепилен разтвор върху почистена повърхност. Това предшества полагането на подсилващата мрежа.

7. Поставяне на мрежа

Предварително нарязаната фибромрежа се поставя върху пресния лепилен разтвор и се притиска със стоманена маламашка така, че да попадне приблизително по средата на нанесения разтвор.

8. Сушене

Преди монтиране на механични фиксиращи елементи, е нужно да се изчака да изсъхне добре разтвора, т.е. 24-36 часа. Времето за стягане зависи от температурата на околната среда и влажността на въздуха.

9. Поставяне на дюбели

Дюбелите се вкарват в пробитите за целта отвори на по-малка дълбочина в конструктивния слой на стената при плътни материали и на малко по-голяма, при материали с кухини. Направете дупки на повърхността на панела и контролирайте дълбочината с помощта на водач. Елементите за механично закрепване се забиват с помощта на чук.

10. Избор на болтове

Дължината на болтовете трябва да бъде избрана да съответства на дебелината на изолационни панели, тъй като те трябва да проникнат до края. Броят на болтове зависи от височината на позицията (повърхност, ръб).

11. Втрои слой лепило

Нанесете втори слой лепило върху цялата повърхност, обхващайки и елементите за механично закрепване

12. Избор на декоративен камък/модел

Изберете завършващ декоративен елемент от моделите на Thermostone ®

13. Отново сушене

Повърхността се оставя да изсъхне, около 36 часа. След което можете да положите довършващи декоративни елементи Thermostone ®, например декоративни тухли, модел Mammatus.

14 .Инструменти

Използвайте назъбена маламашка, за да се положите равномерно върху повърхността на тухлите циментово лепило тип C2. Започнете от долу нагоре и го поставяйте на ивици.

15. Подготовка на повърхностите

Желателно е да се намокри повърхността на елементите Thermostone® преди да нанесете лепилото. То се полага както върху стената, така и върху тухлата.

16. Ред на поставяне

Започнете подреждането на декоративните тухли с ъгловите елементи, отдолу нагоре, като се редуват дългите и къси страни.

17. Правилно подреждане

При подреждане на правите елементи е добре те да се редуват така, че да се избегне съвпадението на вертикалната фуга.

18. Преди фугиране

Преди да започнете запълването на фугите, се препоръчва да се изчака между 24 и 48 часа преди да нанесете фугиращата смес. Фугите между детайлите трябва да бъдат сухи и чисти от прах.

19. Запълване на фугите

За запълване на фугите, пригответе еднородна гъста смес. Добавете в направената вода добавка, непозволяваща евентуалното избиване на соли. За самото запълване използвайте сладкарски шприц.

20. Почистване на фугите

Попълнете фугите. Оставете да изсъхне в продължение на 30-45 минути в зависимост от плътността на сместа. Почистете излишното количество със суха и твърда четка.

Share Button